Matcha Hisui 22,5g
Opis
Matcha to klasyczna Japońska sproszkowana zielona herbata używana w tradycyjnych ceremoniach parzenia herbaty. Ilość antyoksydantów stawia ją w czołówce tak zwanych super food, nazywana jest też królową wszystkich zielonych herbat i przyjmuje się, że to właśnie Matcha jest sekretem długowieczności Japończyków.
Za specyficzny kolor i właściwości tej ekskluzywnej herbaty odpowiada w znaczącej części proces jej produkcji. Herbaciane krzewy przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie plantacji powoduje znaczące zwiększenie stężenia chlorofilu w liściach herbacianych, a przez to że pijąc matchę spożywamy całe liście zielonej herbaty, przyswajamy tą dobroczynną substancję w znaczącej ilości.
Zaparzanie:
Nie tylko uprawa ale również zaparzania tej herbaty specyficzne.
Tradycyjnie Matchę wsypuje się do czarki, zalewa około 100ml wody w temperaturze 50-70 st. i "ubija" bambusową miotełką do czasu osiągnięcia konsystencji pianki.
Europejski sposób zaparzania, polega na wsypaniu saszetki Matchy do specjalnego szejkera, zalaniu wodą w temperaturze 50-70 st. i mieszaniu około 30 sekund do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Opakowanie zawiera 15 saszetek po 1,5g