

Japońska herbata Gyokuro to najwyższy jakościowo gatunek zielonej herbaty. To właśnie z Gyokuro sporządza się japońską herbatę Matcha, używaną podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Gyokuro przed zbiorem osłania się przed słońcem bambusowymi matami, tak aby liście wytworzyły jak największą ilość chlorofilu. Ten pracochłonny proces uprawy sprawia że mamy do czynienia z niepowtarzalnym smakiem. Gyokuro to nie tylko wartości smakowe, ale też największa ilość antyoksydantów spośród zielonych herbat. Dlatego ten wyjątkowy rarytas herbaciany nazywany jest również japońskim "eliksirem młodości'. Jest to tak wykwintna herbata, że nawet w Japonii spożywana jest w małych ilościach jako herbata na specjalne okazje. Mieszanka Poranek w Kioto została delikatnie doprawiona płatkami bławatka, cząstkami malin i truskawek. Dla wielu ten smak jest wręcz uzależniający - ulotny a jednocześnie pozostający na długo w pamięci.
Sposób parzenia: 1-2 minuty w 50-70 stopnia
Herbatę można zaparzyć dwukrotnie